GI-tabell för baslivsmedel

Glykemiskt Index (GI) är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter en måltid. Ju högre GI-värde, desto snabbare tas kolhydraterna upp. GI-referens för dessa livsmedel är glukos (GI-index = 100) pga att glukos ger den säkraste bedömningen. Det går även att använda vetebrödsindexet men då kan värdena variera beroende på bakning och mjölsort etc.

Lågt GI
Medel GI
- 55
56 - 69
Högt GI

70 -

Baslivsmedel

Bulgur (Duve)

Potatismos (pulver)
Potatismos (hemlagat)
Potatis (färsk)
Potatis (bakad)
Pommes Frites

Makaroner
Spaghetti (Kungsörnen)

Rispasta (nudlar)

Snabbris
Cajunris (Uncle Ben´s)
Basmati ris
Jasmine ris
Ris (parboiled)


Index

46

97
83
78
111
75

48
48

92

94
51
69
104
64


Källa: Home of glycemic index, Australia. En hemsida av universitetet i Sydney som är världsledande inom forskning och mätning av GI - www.glycemicindex.com, klicka på database för ytterligare produkter.